Ob Dnevu Lipicanca

Ob dnevu lipicanca.
Za Združenje rejcev lipicanca Slovenije ima 19. maj, datum nakupa vasi Lipica še poseben pomen, saj je se je tam in takrat začela reja lipicancev. Ideja o vsakoletnem praznovanju obletnice pričetka reje lipicanca v Kobilarni Lipica porodila prav med njegovimi člani. Praznujemo in proslavljamo namreč dan, ko je Lipica postala izvor reje posebne pasme konj, lipiških konj.
Lipicanec namreč za Slovence presega vlogo konja.
Lipicanec je spomenik, je simbol. Simbol vzdržljivosti in volje slovenskega naroda, ki je vsem zgodovinskim burjam navkljub trdno vztrajal na svoji zemlji.
Simbol naše navezanosti in ljubezni do domovine.
Vsemu navkljub je še vedno doma na Krasu, na tistem svojem koščku domače zemlje, ki ga redi in neguje ter je njegov edini pravi dom.
Je simbol naše državnosti in ni naključje, da smo ga izbrali za evrskih kovancih skupaj s knežjim kamnom. Oba sta trdno zasidrana v zavesti slovenskega naroda kot simbola državnosti, samostojnosti, lepote in svobode.
V nenavadnih časih je delovanje Združenja okrnjeno, tradicionalne prireditve se selijo na splet, konj pa ne moremo povsem preseliti na splet. Ne moremo pokazati, kako bobnijo tla, ko se v domači hlev vrača čreda s celodnevne paše. Ne moremo pokazati kako diši spomladanska trava, na kateri ležijo nekaj dni ali tednov stara žrebeta in ne moremo pokazati, kako iskren, nežen in mehak je konjev gobček, ko pride po košček suhega kruha, in kako pazljiv je, ko prebira drobtine med prsti.
Združenje rejcev lipicanca Slovenije se s podporo Kobilarne Lipica trudi s svojim poslanstvom zagotavljati kvalitetno rejo in vzgojo lipicanskega konja. Želimo ohraniti to najstarejšo kulturno pasmo konj in želimo pokazati česa so lipicanci zmožni ter ohraniti genetski potencial in raznolikost pasme.