PRAZNIK PRŠUTA IN TERANA

Neločljivi par

Številni obiskovalci so se znova zbrali v Dutovljah na 51. tradicionalnem Prazniku Terana in pršuta, kjer vsako leto dokažejo, da sta žlahta kraška kapljica in suhomesnati izdelki neločljivi par. Ta praznik je najstarejša etnološka prireditev na Krasu, zanimiva za obiskovalce iz Slovenije in tujine. Praznik se je v organizacji občine Sežana in Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov začel s kulinaričnimi dogodki, sledile so predstavitve izbranih penin, vodene degustacije avtohtonih vin Krasa z glasbeno predstavo in številne manjše prireditve ter se končal z vrhuncem enotedenskega dogajanja – povorka skupin in vozov ter razglasitev rezultatov ocenjevanja teranov in podelitev priznanj najboljšim vinarjem. Svoja vrata so odprli tudi Pršutarna Šepulje, Lokev in Ščuka Kobjeglava, Kobilarna Lipica, soba Borisa Pahorja, Koseveova spominska soba, sežanski botanični vrt in Mitski park v Rodiku. Potekal je tudi voden pohod po Teranovi krožni poti.

Osrednje nedeljsko dogajanje je bila povorka, ki se je vila po mestu Dutovlje do prireditvenega prostora. Povorko so sestavljale povirske mažorete KD Franc Žiberna ob zvokih Kraške pihalne godbe, lipiška kočija s kočijažem Markom Memonom, vinske kraljice, starodobniki, članice KD Kraški šopek v kraških narodnih nošah in člani kluba Kraških ovčerjev Slovenije. V imenu Združenja rejcev Lipicanca Slovenije se je predstavila tudi victoria kočija s kočijažem Rajko Sinjurjem. Voditeljica povorke je povedala takole:

˝ 120 let staro in obnovljeno Victorio kočijo vozi 11 letna lipicanka Slavina IX oziroma Romida. Kočijaž je Rajko Sinjur iz Rogačeve kmetije iz Temenice na dolenjskem. Ta Victoria kočija ima dragoceno muzejsko vrednost, a na Rogačevi kmetiji jo uporabljajo za vožnjo mladoporočencev in za posebne priložnosti. Na Rogačevi kmetiji se ukvarjajo z vzrejo lipicancev in z živinorejo. Z več kot 10 letnim trudom so dosegli vrhunske rejske dosežke. Danes Vam predstavljajo najbolje ocenjeno kobilo kot žrebe v svoji generaciji in najbolje ocenjeno kobilo v testu delovne sposobnosti pod sedlom in v vpregi leta 2016. Romida je kmetiji v velik ponos. ˝

Na povorki so prikazovali tudi košnjo na Krasu nekoč in prevoz sena na lojtrnicah, stari običaj žetve in delo z volovsko vprego. Prireditev se je končala z živo glasbo.