DAN LIPICANCA

Dan lipicanca praznuje častljivih 443 let.

19.05.2023 je minilo 443 let odkar je karantanski nadvojvoda Karl II od tržaškega škofa Coreta kupil posest Lipica s čredo kraških konj. Letošnji dogodek ob Dnevu lipicanca je bil posvečen izredno pomembni prelomnici za Združenje rejcev lipicanca Slovenije in Kobilarno Lipica, zato mu je bila posvečena kar dvodnevna prireditev poimenovana Festival lipicanca. Konec lanskega leta je bila “tradicionalna reja lipicanca” uvrščena na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Gre za skupno, uspešno, nominacijo Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Romunije, Madžarske, Slovaške in Slovenije, kjer že tradicionalno poteka reja lipicanca v nacionalnih kobilarnah in pri zasebnih rejcih. Nosilno vlogo je imela Republika Slovenija pod vodstvom Direktorata RS za kulturno dediščino. Ob tej izjemni priložnosti sta Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije prejela UNESCO-v certifikat.

 

V soboto 20.05., 1.dan festivala, so vzporedno potekale kobilarniške aktivnosti in aktivnosti predstavitve nesnovne kulturne dediščine človešta. Kobilarniške aktivnosti so bile polne doživetij.  Na voljo so bili ogled kobilarne, vožnje s kočijo, trening lipiške jahalne šole, strokovni ogled galerije Avgusta Černigoja in še in še. Otrokom je bil namenjen animacijski program, kjer so lahko med drugim izdelali konjička na palici. Dan se je zaključil z mednarodno tekmo v vožnji vpreg med partnerskimi kobilarnami in zasebnimi rejci. Združenje rejcev lipicanca Slovenije sta na tekmi zastopala Miha Tavčar in Janez Peternel, Vzrejna hiša Barbana.

Hkrati so potekale aktivnosti in predstavitve Nesnovne kulturne dediščine človeštva. V soboto in nedeljo so bili prestavljeni  sestavni deli nominacije, torej fotografije in moč si je bilo ogledati skupen video držav, ki so sodelovale v nominaciji – “Tradicionalna reja lipicanca”. Vse predstavitve so potekale v hotelu Maestoso.

 

V nedeljo, 21.05., 2.dan festivala, so potekali ogledi Kobilarne Lipica, predtavitve kovaštva, pletarstva, tržnica lokalnih produktov, predstavitev veščin kleklanja, otroške animacije ter druge dejavnosti. Ob 15:00 se je začela osrednja gala prireditev, ki je potekala na hipodromu. Po nagovorih gostov, je sledila predstavitev lipicancev, ki jih je bilo moč videti pod sedlom in v različnih stopnjah izšolanosti. Od mladih konj, pa vse do šole nad zemljo, ki jo lahko izvaja majhno številko žrebcev. Prav tako je bilo moč videti predstavitev kočij in vpreg. Od slovaške petvprege, več štirivpreg med katerimi sta Združenje rejcev lipicanca Slovenije predstavila Miha Tavčar in Janez Peternel, Vzrejna hiša Barbana ter dvovprege.

 

 

Napisala:

Jana Jašović Memon