Slovenski lipicanci osvojili Evropo

Na šampionatu LIF, ki se je odvijal v Narodni kobilarni v Topolčankyh na Slovaškem so slovenski lipicanci osvojili vse, kar se je osvojiti dalo.

Šampionat je rejski dogodek, ki povezuje vse rejce lipicancev in da možnost, da mednarodno primerjamo rezultate v reji ter sledenju ideji vzrejanja čistokrvnega lipicanca, najstarejše načrtno vzrejene pasme na svetu. Tokratni se je odvijal v kobilarni v Topolčiankyh na Slovaškem, kjer letos praznujejo stoto obletnico ustanovitve. Od samega začetka tam vzrejajo lipicance poleg konj arabske pasme in avtohtonih slovaških huculskih konj.

Člani Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki združuje slovenske rejce lipicancev, so se šampionata udeležili s sedmimi konji štirih rejcev, skupaj pa se je predstavilo preko štirideset konj, poleg slovenskih še lipicanci iz Avstrije, Madžarske, Srbije, Romunije in Slovaške.

Družina Peternel iz Globokega pri Radovljici je nastopila s štirimi konji: enoletni žrebec Conversano Monteaura XXI je osvojil prvo mesto v kategoriji enoletnih žrebcev, v kategoriji dvoletnih žrebcev pa je zmagal njegov polbrat Converano Famosa XVI, rejca Milojka Strajnarja in lastnika Janeza Peternela. Dvoletni žrebec je osvojil tudi lovoriko najboljšega mladega žrebca do štirih let.

Še bolje so se odrezale kobile, dvoletna Canissa IV rejca Milojka Strajnarja in lastnika Janeza Peternela je osvojila prvo mesto med dvoletnimi kobilami, triletna Thais XXIII, ki je bila kupljena kot žrebe od rejca Andreja Hoste, pa prvo mesto med triletnimi kobilami, med mladimi kobilami, ter vsemi mladimi konji. Poleg tega je bila izbrana za najboljšo predstavnico lipicancev in tako osvojila LIF šampionat. Svojo konkurenco je povsem presegla pri ključnem merilu, to je pasemski tip, kjer je dobila od mednarodnih sodnikov kot edina vse možne točke.

V kategoriji 4 do 6 letnih kobil je bila slovenska konkurenca najmočnejša, saj so prva tri mesta osvojile kobile slovenskih rejcev. Kobila Valdamora IX rejke Jane Jašović Memon in lastnice Barbare Turk je osvojila tretje mesto. Le dve desetinki točke bolje je bila ocenjena kobila Betalka XVII lastnika Boštjana Brinjovca in rejca Janeza Peternela, obe pa sta dobili izjemne ocene za pasemski tip. V tej kategoriji je bila najbolje ocenjena kobila Jadranka XV rejke in lastnice Neže Tanko, ki je poleg dobrih ocen za pasemski tip osvojila sodnike s svojim gibanjem. Poleg tega pa je osvojila še drugo mesto med vsemi kobilami starejšimi od štirih let.

Združenje rejcev lipicancev povezuje slovenske rejce lipicanca, približno 70 aktivnih članov ima dobršni del plemenske črede lipicancev, letno pa vzredijo približno 50 črnih žrebet. Združenje vodi predsednik Aleksander Ozmec, strokovni vodja, ki ga priznana rejska organizacija potrebuje, pa je Klemen Turk.

Najpomembnejši dogodek Združenja rejcev lipicanca Slovenije je vzrejni pregled in razstava, ki bo letos 25 in 26. septembra v Centru konjeniškega športa v Celju, ko se bodo najprej predstavila letošnja žrebeta, sledilo bo ocenjevanje odraslih konj za vzrejo, v nedeljo pa bo še preizkus delovne sposobnosti konj pod sedlom.